Talent aan boord houden – moderne organisaties slagen daarin. Hoe? Door een klimaat te scheppen waarin dat talent zich thuis voelt.

Als het in Nederland regent, druppelt het snel ook in België. Uit een nationaal onderzoek bij onze noorderburen1 blijkt dat het voornemen van medewerkers om te vertrekken veel lager is in moderne organisaties. En de intentie om te blijven hoger in vergelijking met traditionelere organisaties

Persoonlijk welzijn en ontwikkeling

Het verschil in deze verloopintentie volgt voornamelijk uit de mate waarin medewerkers zich gestimuleerd voelen om zich verder te ontwikkelen (7,7 in moderne vs 5,3 in traditionele organisaties) en in hoeverre ze vinden dat er aandacht besteed wordt aan hun welzijn (7,3 modern vs 5,0 traditioneel)1.

Iedereen geïnformeerd

Traditionele en moderne organisaties verschillen op een aantal vlakken. Zo vertelt het management van moderne organisaties een helder en duidelijk verhaal aan hun medewerkers over waar het merk voor staat en waar het voor gaat. Het zorgt er ook voor dat medewerkers in optimale omstandigheden hun vak zo zelfstandig mogelijk kunnen uitoefenen. En controle? Die wordt beperkt tot een minimum. Medewerkers krijgen zo meer zelfvertrouwen en dus een goed gevoel.

Klantgericht

Moderne organisaties vertalen deze houding meestal in een structuur die is afgestemd op de behoeften van de klant. Teams zijn zo samengesteld dat ze instaan voor hun deel van de klantbehoefte. Daar zijn ze dan ook volledig verantwoordelijk voor. Informatie stroomt daarom niet alleen van boven naar beneden, maar vooral in alle richtingen tussen teams: het delen van de kennis wordt hier macht.  Omdat teams zo goed op de hoogte zijn van hun verantwoordelijkheid ontstaat zo een zeer wendbare organisatie die toegevoegde waarde levert.

Waarde bijdragen

Vanuit hun eigen insteek, hun vakkennis en hun inzicht in hun bijdrage aan het geheel voelen medewerkers zich dan ook veel meer betrokken. Ze kunnen deze immers mee bewegen door hun ideeën en daden en zien effectief de waarde van hun werk.
Dat is de manier waarop moderne organisaties hun mensen aan boord houden.

Bronnen

  1. onderzoeksraport Effectory, ‘Het verborgen potentieel van werkend Nederland 2016’, mei 2016