Binnenkort is het weer zover: in het laatste kwartaal worden nieuwe plannen uitgezet en strategieën toegelicht om de verhoopte resultaten in 2019 waar te maken. Sterke leiders inspireren zo zowel de buitenwereld als hun medewerkers: ze motiveren niet alleen de mensen onder hun hoede, maar steken met hun enthousiasme ook anderen aan.

En wat blijkt? Deze leiders beperken zich niet tot het toepassen van management-‘regeltjes’ die ze goed kennen. Nee, ze tonen meer dan hun bevlogen kant en stellen zichzelf ook kwetsbaar op. Sterke leiders weten namelijk – en tonen ook – dat ze niet alles voor de volle 100% zelf kennen. Ze doen vaak en graag beroep op experts, of die nu van binnen of buiten hun organisatie komen.

Kwetsbaarheid toont kracht

Dankzij deze kwetsbaarheid gaan competente medewerkers deel uitmaken van een gezamenlijke toekomst die ze mee vormgegeven hebben. Zo treden ze echt in verbinding met hun werkgever: net omdat ze actief mogen bijdragen en kritisch meebouwen aan een betere versie van de organisatie, groeit hun betrokkenheid en motivatie.

Veranderingen die samen zijn uitgetekend, worden trouwens veel makkelijker omarmd en uitgevoerd. Zelfs kritische medewerkers krijg je zo geïnteresseerd en gepassioneerd.

Vanuit zelfinzicht naar succes

Een leider die vanuit zelfinzicht ook de krachten en kwetsbaarheden van de ander (h)erkent, kan hen precies op hun krachten inzetten. Dat schept een klimaat van vertrouwen, waar collega’s elkaar oprecht feedback kunnen en durven geven en waar ze zo leren hun verantwoordelijkheid nemen.

En organisaties waar ieder zijn verantwoordelijkheid neemt? Die groeien. Zowel op vlak van de individuele medewerker, in hun teamwerking en als organisatie op zich.

Groei dankzij gedeelde doelen en waarden

Sterk leiderschap is dus meer dan de optelsom van een lijstje management skills. Een goede leider ontwikkelt een sterke visie en levert resultaat, dankzij het maximaal inzetten van mensen in hun kracht. Zo bereik je ook maximale effectiviteit voor teams, met gemeenschappelijke doelen en waarden.

Neem jij je mensen ook graag mee in duurzame groei?

Kom naar onze leiderschaps-bootcamp!


Karine van Oosten