Te weinig tijd. Te kostelijk. Te veel operationeel bezig. Klinkt dat bekend? Het zijn de vaakst genoemde redenen die ondernemers tegenhouden om actief te werken aan groei.

Kmo’s die toch groeiplannen willen ontwikkelen en daarvoor beroep doen op hulp en advies van partners, kunnen daarom subsidies ontvangen van de Vlaamse Overheid. Met de kmo-portefeuille is dat sinds 2016 zelfs vrij makkelijk geworden.

Zo kan elke kmo-ondernemer op relatief eenvoudige wijze een belangrijke financiële duw in de rug krijgen voor bijvoorbeeld

 • het uitwerken van een juiste strategie
  voor het aanboren van nieuwe (of bestaande) markten,
 • het opstellen van geïntegreerde verkoop- & marketingplannen
  zodat iedereen weet wat, wanneer en waarnaartoe,
 • het opleiden van medewerkers
  zodat ze betere ondersteuning bieden aan ondernemers,
 • het coachen van teams
  voor verbeterde samenwerking,

Erkende kmo-dienstverleners leveren de ruimte om dit soort plannen strategisch uit te denken en tactisch te plannen. Ze nemen de tijd om dit grondig te doen, hebben de ervaring om dit op realistische wijze waar te maken, en de handen en de stem om effectieve verbeteringen op te starten. Als ondernemers voor ondernemers helpen ze kmo’s daarmee op weg naar groei.

De Vlaamse Overheid steunt dit soort investeringen met een subsidie tot 40% van de totale kost, met een maximum van 15 000 euro. En dat jaarlijks. Jaarlijks!

Of jouw nieuw project in aanmerking komt voor subsidies uit de kmo-portefeuille, kan je nalezen in het blogartikel ‘Waarvoor kan je gebruik maken van kmo-portefeuille‘.

De kmo-portefeuille van het Agentschap Ondernemen en Innoveren voorziet in subsidies voor kleine en middelgrote ondernemingen. Met deze steun wil de Vlaamse Overheid de aankoop van opleidingen en adviesdiensten vergemakkelijken die de kwaliteit van een kmo-organisatie verbeteren.

Gebruik maken van KMO-Portefeuille? Check of jouw project in aanmerking komt.

Download de gratis checklist