Met de Vlaamse werkbaarheidscheques kan je 60% van je investering in werkbaar werk laten subsidiëren. Enkele zelfstandige kantoren van Crelan grepen deze kans om het Kantoor van de Toekomst in te richten. Problemen en uitdagingen werden zo omgezet in acties en oplossingen.
Kleine ondernemingen kampen vaak met dezelfde problemen. Ze zijn een goed geoliede machine…tot er iets fout gaat. Wie neemt de taken van de zaakvoerder over wanneer hij niet beschikbaar is? En moet hij wel zo veel hooi op zijn vork nemen? Laat hij niet beter de dagdagelijkse taken over aan zijn team om zelf de energie vrij te hebben voor nieuwe opportuniteiten die zijn zaak helpen groeien? Klanten zaten met vragen, JDI bracht oplossingen met de werkbaarheidscheques.
Naar werkbaar werk in 4 stappen
Een studie naar werkbaar werk heeft altijd verschillende fases.
Tijdens een intake kijken we naar de uitdagingen van het bedrijf en de ondernemer en wordt de aanpak in co-creatie bekeken.
Dit doen we met een online survey of individuele gesprekken. Wat loopt goed en wat kan beter?
In fase 3 komt JDI met duidelijke acties en verbeteringstrajecten voor de pijnpunten die fase 2 heeft blootgelegd.
Aan het einde van het traject voorzien we een terugkommoment met een follow-up en eventuele bijsturing.
Als tweede generatie hadden de broers-zaakvoerder onvoldoende nagedacht over werkorganisatie en teamcultuur. Wat werkte voor generatie één was niet zozeer een goede oplossing voor generatie twee.
Goede afspraken maken goede vrienden
Change? Yes you must! Maar dat hoeft ook niet altijd zo drastisch te zijn. Om je bedrijf te laten groeien en je teams geëngageerd te houden heb je soms al genoeg aan enkele quick wins. Simpele dingen als het plaatsen van een waterfontein of zelfs de rommel op kantoor aanpakken. Goede afspraken maken goede vrienden en in sommige gevallen zijn die goede afspraken niet altijd even duidelijk.
Zoals bij een bepaald Crelan agentschap. Door een fusie werden drie kantoren twee en was er nood aan duidelijkheid over de nieuwe rollen en verantwoordelijkheden die de teamleden nu gingen bekleden. Een survey bracht de pijnpunten naar boven en een organigram was de volgende stap naar een betere verstandhouding.
In een ander Crelan agentschap waren de twee teams, team Bank en team Verzekeringen, niet op elkaar afgestemd. Beide zaten ze op een ander verdieping, wat de collegialiteit niet ten goede kwam. Via een Insights Discovery oefening leerden de twee groepen elkaar beter kennen en vooral, de oefening bracht hen nieuwe inzichten om beter samen te kunnen werken.
Een derde uitdaging was die van nog een ander Crelan kantoor. Als tweede generatie hadden de broers-zaakvoerder onvoldoende nagedacht over werkorganisatie en teamcultuur. Wat werkte voor generatie één was niet zozeer een goede oplossing voor generatie twee. SMART (specific, measurable, achievable, relevant en time-bound) objectieven, dagelijks kort overleg met alle medewerkers, gespecialiseerde taakverdeling gaf ook hier meer duidelijkheid in de rollen en verantwoordelijkheden en bracht een aangenamer werksfeer.