Stel je voor: je zit als marketeer aan je bureau, je koffie is koud, en je probeert al drie uur een nieuwe social ad te bedenken die echt werkt. Je hebt de concurrentie al vervloekt, de brainstormpost-its bekeken maar je cursor blijft je uitdagend toeknipperen. Enter: de Meta Ad Library, de goudmijn voor marketeers die willen weten wat werkt…en wat niet.

Wat is de Meta Ad Library?

De Meta Ad Library is een gratis tool van Meta (je weet wel, het moederbedrijf van Facebook, Instagram, en identiteitscrisissen). Het is een openbare database waarin alle (non)actieve advertenties op Meta-platformen te vinden zijn. Je kan zoeken op merk, onderwerp of locatie, en krijgt in één klik te zien wie wat promoot, welke visuals ze gebruiken en welk type copy ze inzetten.

Waarom bestaat dit? Voor transparantie… en omdat Meta verplicht werd door overheden om politieke advertenties te tonen. Maar goed, wij marketeers hebben daar lekker van mee kunnen profiteren. Thanks, democracy!

Waarom zou je de Meta Ad Library gebruiken?

Omdat inspiratie vaak niet zomaar uit de lucht komt vallen.
De Meta Ad Library helpt je:

  • Sneller ideeën opdoen: zie welke ads jouw concurrenten op dit moment draaien.

  • Trends spotten: check welke formats en visuals populair zijn in jouw sector.
  • Copy benchmarken: leer van hoe anderen hun USP’s verwoorden. Of net hoe je het niét moet doen.

  • A/B-tests ontdekken: veel adverteerders draaien meerdere versies van dezelfde ad. Jij ziet ze allemaal.

Zo gebruik je de Meta Ad Library in 3 stappen

  • Ga naar de Facebook Ads Library
    Je hoeft niet eens in te loggen… waar kom je dat tegenwoordig nog tegen?!

  • Typ een merknaam, sector of onderwerp in.
    Wil je weten wat Bol.com aan het pushen is deze week? Of checken hoe je lokale concurrent zijn valentijnscampagne aanpakt? Type, klik, scroll. Klaar.
  • Analyseer en steel slim.
    Let op dingen als tone of voice, beeldgebruik, call-to-actions, en of ze inzetten op video of statisch beeld. En onthoud: het gaat niet om kopiëren, maar om optimaliseren.

Wat kan je er dan uit leren?

Je ontdekt bijvoorbeeld dat veel succesvolle ads simpel zijn. Eén sterke headline, een visueel dat aanspreekt, en een duidelijke CTA. Geen drie alinea’s storytelling over “onze missie”, geen stockfoto’s met gelukkige kantoormensen die nooit bestaan hebben…

Je merkt ook wie geld smijt tegen de muur en hoopt dat er iets blijft plakken, versus wie strategisch inzet op testing. Als je vijf variaties van dezelfde ad ziet langskomen bij één merk? Dan weet je: die zijn aan het tweaken. Dat kan jij ook.

En o ja, soms zie je ook gewoon écht slechte advertenties. En dat is eerlijk gezegd ook best inspirerend. “Als zij daarmee durven adverteren, dan kan ik ook wel wat posten.”

Klaar om zelf te gluren?

👉 Bezoek de Meta Ad Library en begin met scrollen.
👉 Ben je dan klaar om je campagne vorm te geven: spar even met de JDI specialisten, wij scrollen, filteren en analyseren graag mee 😉.

Nog meer impact nodig?

  • Insights Discovery: via zelfkennis naar een duurzaam resultaat

    Bedrijven bestaan alleen dankzij mensen. Ze zijn dan ook onze waardevolste assets. Insights Discovery helpt mensen via zelfkennis beter verbinding maken met andere en leidt zo tot meer en duurzamer resultaat. Betrokken, enthousiaste medewerkers geven je onderneming vleugels en met het Insights-model neemt je groei een absolute vlucht.

  • CEOxHR debat: Bestaat er zoiets als dé ultieme leiderschapsstijl?

    Is er zoiets als dé ultieme leiderschapsstijl? Tijdens het CEOxHR event van JDI gingen drie topmanagers het debat aan over leiderschap, context, authenticiteit en falen. Herbeleef het gesprek in deze blog.

  • Zoek mensen, geen cv’s

    Wist je dat het sollicitatieprocess nood heeft aan een update? Het sollicitatiegesprek is immers het eerste offline touchpoint die potentiële werknemers hebben met je bedrijf. Wij geven je tips en tricks!