In het huidige competitieve zakelijke landschap is het stimuleren van efficiënt werken een absolute must. En we zijn goed bezig. Want een Belgische werknemer produceert op een uur tijd 35 procent meer waarde dan een gemiddelde werknemer uit de Oeso-landen. We nemen zo de vierde plaats in na Ierland, Luxemburg en Noorwegen. Tsjakka!

Maar we moeten er wel een kanttekening bij maken. Want de jaarlijkse productiviteitsgroei is in België al jaren aan het afnemen. De voorbije tien jaar bedroeg de productiviteitsgroei amper 0,3 procent per jaar, terwijl dat in de jaren tachtig en negentig meer dan 2 procent was. Slechts zeven van de 36 Oeso-landen kenden een lagere groei. Mocht België het ritme van weleer hebben aangehouden, dan zou de productiviteit 25 procent hoger liggen.

Dan rijst de vraag: hoe kan het beter? Hoe stimuleer je efficiënt werken in je bedrijf of onderneming? Antwoord: al zeker niet met een ingewikkeld transformatieproject. Want daar schuilt hem meestal het probleem. Willen we verandering, dan schieten we met een bazooka op een mug, ontregelen we heel het bedrijf en laten we onze medewerkers vaak versuft achter met onnodige stress tot gevolg.

De kracht van Human Amplifiers

Daarom kiezen wij resoluut voor doelgerichte acties en zetten we in op de Human Amplifiers in je bedrijf. Jan De Schepper, topmanager, lid van menig raad van bestuur en gastspreker tijdens onze vorige inspiratiesessie, weet: “Mensen die de juiste attitudes binnen een organisatie of team brengen, zullen daarmee iedereen ‘besmetten’. Waardoor je betere (team)spelers verkrijgt.”

Elk bedrijf heeft medewerkers met uitzonderlijke vaardigheden die buitengewone resultaten kunnen opleveren. Ze hebben meestal een natuurlijk talent voor het oplossen van problemen, sterke leiderschapsvaardigheden, uitzonderlijke creativiteit of een scherp vermogen om anderen te motiveren en te inspireren. Krijg je deze Human Amplifiers actief over de verschillende silo’s in je bedrijf heen, dan heb je echt goud in je handen!

“Mensen die de juiste attitudes binnen een organisatie of team brengen, zullen daarmee iedereen ‘besmetten’. Waardoor je betere (team)spelers verkrijgt.”

Met de volgende 6 stappen kan je het verborgen potentieel in je bedrijf identificeren, activeren en de Human Amplifiers in je bedrijf ontketenen.

Stap 1: Identificeer verborgen potentieel
Creëer een cultuur die werknemers aanmoedigt om na te denken over hun eigen sterke punten en passies. Dit kan door regelmatige evaluaties, open feedback sessies en individuele ontwikkelingsprogramma’s. Door werknemers in staat te stellen hun unieke vaardigheden te identificeren en hen ook de kans te geven om met deze vaardigheden aan de slag te gaan, kan je het verborgen potentieel binnen je bedrijf activeren.

Stap 2: Stimuleer samenwerking en open communicatie
Efficiënt werken doe je door een omgeving te creëren die samenwerking en open communicatie aanmoedigt. Door een gevoel van veiligheid en inclusiviteit te bevorderen, kunnen medewerkers hun ideeën vrijelijk delen. Stimuleer cross-functioneel teamwerk en bied hen platforms voor het delen van hun kennis. Want sharing is caring!

Stap 3: Ga voor groeimogelijkheden
Investeer in de groei en ontwikkeling van je medewerkers door opleidingsprogramma’s, workshops en mentorschap aan te bieden. Zo kunnen mensen hun bestaande vaardigheden aanscherpen, nieuwe vaardigheden opdoen en hun volledige potentieel ontplooien. Human Amplifiers gedijen goed in een omgeving die hun professionele groei ondersteunt en hen de mogelijkheid biedt om voortdurend bij te leren. Opnieuw geeft Jan De Schepper duiding: “Wil je je team op topniveau laten presteren? Werk dan eerst op het individu en dan pas op de teamprocessen.”

“Wil je je team op topniveau laten presteren? Werk dan eerst op het individu en dan pas op de teamprocessen.”

Stap 4: Erken en beloon uitmuntendheid
Eenmaal je Human Amplifiers ontketend zijn, moet je ook zorgen dat je hun prestaties erkent en viert. Implementeer daarom erkenning programma’s die uitzonderlijke prestaties, innovatie en bijdragen aan het bedrijf benadrukken. Door hun inspanningen publiekelijk te erkennen, motiveer je niet alleen de versterkers, maar inspireer je ook anderen om te streven naar uitmuntendheid. Maar success vier je ook door af en toe te ontspannen. De boog moet niet altijd gespannen staan, want anders zullen ook je high performers uitgebrand geraken.

Stap 5: Innovatie door cross-functionele projecten
Creëer mogelijkheden voor je goed presterende medewerkers om samen te werken aan cross-functionele projecten die reiken tot in alle departementen binnen je bedrijf. Dit stelt hen in staat om hun unieke sterke punten en talenten te benutten en tegelijkertijd een cultuur van innovatie en teamwerk te bevorderen. Door silo’s te doorbreken en verschillende perspectieven aan te moedigen, kan je onbenut potentieel ontsluiten en opmerkelijke resultaten behalen. Misschien ben je zo zelfs op weg naar high performing teams….maar dat is een andere blog…

Stap 6: Lead by example
Belichaam als leider de kwaliteiten die je op de werkvloer wilt cultiveren. Toon openheid van geest, nieuwsgierigheid en een echte groeimindset. Moedig het nemen van risico’s, experimenteren en zelfs van mislukkingen aan. Jouw leiderschapsstijl zet de toon voor de hele organisatie en moedigt anderen aan om ook hun eigen versterkende kwaliteiten en potentieel te omarmen. Jan De Schepper: “Mensen verlaten meestal niet het bedrijf, maar wel hun leidinggevende.”

En je moet ook geen leidinggevende zijn om de toon te zetten. Ook intrapreneurs, de medewerkers met een ondernemersmentaliteit die weten van aanpak, kunnen zorgen voor een ware cultuurverschuiving in je onderneming.

Het identificeren en implementeren van Human Amplifiers en hun verborgen potentieel binnen je bedrijf kan, als je het goed aanpakt, leiden tot opmerkelijke groei, innovatie en een high-performance cultuur. Door een omgeving te creëren die de individuele sterke punten koestert, samenwerking aanmoedigt en groeimogelijkheden biedt, kun je je bedrijf naar nieuwe hoogten stuwen en zet je de weg open naar efficiënt werken. Omarm de kracht van de Human Amplifiers op de werkvloer en zie je organisatie bloeien als nooit tevoren.

Efficiënt werken stimuleren met JDI

Een blog lezen is leuk, maar echte groei komt er pas als je met je nieuwe inzichten aan de slag gaat. Want groeien mag geen loterij zijn, je moet aan de juiste touwtjes trekken om echte impact te verwezenlijken. Om efficiënt werken te stimuleren raden we jou een gesprek aan met onze Talent expert Patrick. Zo kunnen jullie samen bekijken welke stappen er nodig zijn binnen je bedrijf en kunnen we door middel van opleiding, trajecten of simpelweg een inspirerend klankbord verandering in gang zetten.

Nog inspiratie nodig? Ontdek de groeistreams van JDI.