We dagen je uit om eens te kijken hoe lang je op het internet kan scrollen zonder een video tegen te komen. 5 minuten? 20 seconden? Beelden flitsen ons om de oren. Ze zijn heerlijk entertainment tijdens het wachten op de bus maar ze verhogen ondertussen ook onze brand awareness, positionering en kunnen ons echt uit de nood helpen via handige tutorials. Video is 2de natuur geworden. Maar hoe begin je eraan? Video’s zelf werken zeer drempelverlagend, maar de drempel richting video content maken blijkt voor vele toch nog een stapje te hoog.Geen nood. Laat je inspireren met deze 10 vormen van video marketing.
- Bedrijfsvideo
De bedrijfsvideo is de koploper van video marketing. Nog lang voor bedrijven bezig waren met hun video marketing strategie hadden ze al een bedrijfsvideo op hun homepage staan. En dat is goed want de bedrijfsvideo is als geen ander ideaal om de vindbaarheid (SEO), gebruiksvriendelijkheid (UX) en efficiënte communicatie van je bedrijf te ondersteunen. Een goede bedrijfsvideo legt uit wie je bent, wat je doet en hij blijft natuurlijk ook hangen. Hij moet aansluiten bij je bedrijfscultuur en zal zo zeer drempelverlagend werken. Maar ondertussen weten we wel dat one-video-doesn’t-fix-all. Benut dus zeker je bedrijfsvideo ten volle door hem ook op sociale media, je outbound communicatie en on-site te integreren.
2. Interview en Q&A
Dit zijn video’s die antwoord geven op de meest prangende vragen van je publiek en ze zijn er in alle vormen en maten. Je kan een koffieklets houden met een thought leader, klant of teamlid en het hebben over een bepaald onderwerp dat nauw aansluit aan je service/bedrijf/product. Maar het kan ook gewoon een live solo video zijn waarin je vragen beantwoord die mensen van tevoren hebben ingediend. Vaak zien we nu ook dat podcast en video hand in hand gaan. Doe eerst denkwerk over je script zodat je video ook zonder beeld werkt et voilà, 2 vliegen in 1 klap.
3. Explainer video
Een explainer video is perfect om te gebruiken in advertenties en campagnes want ze zijn zeer effectief dankzij hun hogere conversiepercentages. Nog beter is de geanimeerde explainer-video. Ze zijn zeer erg hip en kunnen op korte tijd heel veel informatie geven aangezien ze boordevol actie zitten. Te moeilijk, te duur? Niet met de juiste partner! Met een simpele briefing kan er al een eerste storyboard worden opgemaakt met bijhorende offerte. Zo weet je meteen wat kan en wat niet met je beschikbare budget. Hier had bijvoorbeeld onze klant VIL nood aan een korte maar duidelijke video over Databots om te gebruiken in een presentatie.
4. Aftermovie
Vaak steek je zo veel tijd in een event maar vergeet je toch budget te voorzien voor een aftermovie. Zonde! Want een aftermovie is de perfecte manier om aan employer branding te doen. Je laat zien aan toekomstige werknemers en klanten wat ze van je kunnen verwachten en showcased de kwaliteiten die je in huis hebt. Een aftermovie doet het ook altijd goed op social media en hij geeft net dat tikkeltje extra in de after-event communicatie want je kunt er ook nog de mensen mee bereiken die zich uiteindelijk niet ingeschreven hebben, om hen te laten zien wat ze gemist hebben. Zo weten ze dat jouw events echt wel de moeite waard zijn om aanwezig op te zijn. Kom maar op met die FOMO! De aftermovie is ook een kei in positionering. Je zet de oplossing die je op het event gebracht hebt nog eens extra in de kijker. Weet je in de aftermovie nog enkele interessante mensen te strikken voor een testimonial, dan kan je ook nog handig meesurfen op hun reputatie. Deze aftermovie is opnieuw een creatie van JDI met bijhorende drone shots.
5. Webinar/online event
Broodnodig door Covid maar blijvend dankzij hun super effectieve manier om je publiek te informeren is de webinar een niet te onderschatten vorm van video marketing. Hij is er in alle vormen en maten. Als een simpele slide-deck met presentatie, een paneldiscussie of zelfs als captatie van een live event voor zij die er niet fysiek kunnen bijzijn. Ook JDI heeft in Covid-tijden ingezet op webinars met onze online #Groeistreams.
6. Productvideo
Deze ‘show-and-tell’-video’s zetten je product in de spotlight. No bla bla, just boom boom. Ze helpen potentiële klanten meer te weten te komen over het product en moeten prospects converteren. Daarom is, meer dan bij de andere vormen van video marketing, de productiewaarde van de productvideo van cruciaal belang.
7. Live video
Bijna elk social media platform heeft momenteel een live-functie. En met goede reden want niets bouwt zo snel een community op als een live video waarin je à-la-minute de vragen van je klanten kan beantwoorden. Een live video is ook erg veelzijdig. Een snelle update van het magazijn, een showcase van de nieuwe kledingstukken, een interview met een nieuwe partner,…. Weet ook dat er online heel wat leuke software bestaat die vaak werkt met een gratis instapabonnement. Ze werken we bij JDI graag met Streamyard om verschillende camera’s, reeds opgenomen video’s en live video’s professioneel te combineren tot toffe live streams. Dat was dan ook de software die we gebruikt hebben bij de uitzending van het Women and Girls in STEM Forum waarin beleidsmakers, industrieleiders en studenten samen gebracht werden om de gelijkheid van mannen en vrouwen in STEM en ICT-disciplines te inspireren.
8. How to video
In de videomarketing funnel van aantrekken, instrueren, converteren en behouden zit de ‘How to video’ achteraan bij ‘behouden’. De klant heeft reeds voor jou gekozen en nu is het zaak om hem te verwennen en bij je te houden met relevante content. Maak je video kort, to the point en relevant aan je eigen business. Dan zal een goede tutorial het vertrouwen van je publiek winnen, autoriteit op een bepaald gebied showcasen, het product in een relevante context laten zien en de aandacht trekken voor artikel B wat perfect bij artikel A past.
9. Testimonial
Een testimonial werkt altijd en al zeker als je er een leuke video van maakt. Het productiebudget hoeft zelfs de pan niet uit te swingen, het gaat hem vooral om het charisma van de klant en hoe goed die het weet uit te leggen (check de video en je merkt snel wat ik bedoel). Steek dus voldoende tijd in pre-productie en screening en het werk is al half gedaan. Het handige aan testimonials is ook dat in bijna elk geval de geïnterviewde de video ook zelf zal delen via zijn sociale media kanalen. Op dat moment word je testimonial een eerste stap richting ambassadeurschap.
10. User-generated content
Afhankelijk van je product en buyer persona kan je met user-generated content veel bereiken. Men doet soms wel wat lacherig over influencers, maar uit een studie van de Arteveldehogeschool en Comeos blijkt dat 1 op de 3 Belgen die influencers volgen op sociale media, de voorbije 3 maanden iets gekocht hebben nadat ze er reclame voor hebben gezien bij een influencer. Marketeer je naar jongeren, dan is het belangrijk om weten dat bijna 9 op de 10 (87 procent) van de Belgische jongeren influencers volgen. Dus hup, stap aan boord van die influencer train.
En is je product is zo goed dat andere je vermelden of ermee aan de slag gaan zonder dat je hen dit moet vragen, dan heb je echt de holy grail van video marketing bereikt.