Leiderschap. Je kan het leren in de praktijk, op de werkvloer, door trial and error… Maar je kan het ook trainen, structureren, verdiepen. Alleen… doen we dat laatste op de juiste manier?
Tijdens het jaarlijkse JDI CEOxHR event gingen we daar dieper op in, samen met Christophe Vanden Eede van bpostgroup en moderator Lesley Arens van #ZigZagHR. De centrale vraag: Zijn leiderschapstrainingen hun geld waard, of blijven het dure presentaties zonder blijvende impact?
Het werd een rijk gesprek, met ruimte voor nuance. Geen zwart-witverhaal, wél een duidelijke oproep: we moeten leiders blijven ondersteunen ,maar dan wel doordacht, duurzaam en vooral: op maat.

Training is geen quick fix, maar het is wél nodig

Laat één ding duidelijk zijn: leiderschapstrainingen zijn waardevol. Als ze goed worden opgezet. Ze vormen vaak een belangrijke eerste stap: leiders krijgen er inzicht in hun rol, hun verantwoordelijkheden en de basiscompetenties die van hen verwacht worden.

Maar… het mag daar niet stoppen. Wie denkt dat een training van twee dagen volstaat om duurzaam leiderschap te installeren, komt van een koude kermis thuis. Leiderschap is geen project, maar een proces. Een voortdurende wisselwerking van oefenen, reflecteren en bijsturen.

Dat betekent dat we veel meer moeten inzetten op langdurige trajecten, met opvolging: feedback, mentoring, coaching, peer-to-peer leren. Training dus als beginpunt, niet als eindstation.

Leiderschapstrainingen: zinvolle investering of dure praatjes?

Op maat, niet volgens het model

Eén van de grootste valkuilen? Denken dat élke leider hetzelfde traject moet volgen. Alsof je leiderschap uit een handleiding kan aanleren.

In de realiteit heeft de ene leidinggevende baat bij een opleiding rond spreken met impact, terwijl de andere net sterker wordt door training in stressmanagement, teamcoaching of strategisch denken. Er is geen universele groeicurve. Sterke leiderschapstrajecten zijn op maat gemaakt, afgestemd op wie iemand is en waar die naartoe wil.

Het vraagt een holistische aanpak, waarbij leiders niet alleen tools krijgen, maar ook ondersteund worden in het opbouwen van zelfvertrouwen, identiteit en richting. Leiderschap begint namelijk niet bij technieken, maar bij inzicht!

Leiderschapstrainingen: zinvolle investering of dure praatjes?

Vertrouwen als fundament

Eén van de meest waardevolle inzichten uit het gesprek was het belang van vertrouwen. Een leider zonder vertrouwen, hoe competent ook, zal nooit écht impact maken.

Vertrouwen groeit op drie niveaus:

  • Via competentie: tonen dat je je job beheerst.
  • Via transparantie: eerlijk en helder communiceren.
  • En vooral via intentie: tonen dat je het goed voorhebt met je mensen en de organisatie.

Als dat laatste klopt, is er ruimte om fouten te maken, te leren en bij te sturen. Want medewerkers voelen het als een leider menens is, en dat maakt alles anders.

Eerst zelf sterk staan, dan anderen begeleiden

We focussen vaak op wat een leider moet doen: delegeren, motiveren, feedback geven… Maar even belangrijk is de vraag: Wie wil ik zijn als leider? Waar sta ik voor?

Een sterk leiderschapstraject ondersteunt leiders eerst in hun persoonlijke ontwikkeling: het versterken van zelfbewustzijn, veerkracht en emotionele intelligentie. Want wat een leider leert voor zichzelf, straalt automatisch uit naar zijn of haar team.

Een opleiding rond weerbaarheid helpt zo bijvoorbeeld eerst om de eigen stress te managen en daarna om signalen bij de medewerkers te herkennen. Goed leiderschap vertrekt van binnenuit. En dan pas volgt de buitenwereld.

Leiderschapstrainingen: zinvolle investering of dure praatjes?

Conclusie: geen of-of, maar én-én

Zijn leiderschapstrainingen overroepen? Nee. Maar ze zijn ook niet heilig. Het is niet óf leren via de praktijk, óf via training. Het is een en-en-verhaal. Formele opleiding én informele coaching. Inzichten én ervaringen. Theorie én mensenkennis.

Leiderschap vraagt tijd, ruimte, reflectie en ondersteuning. En daar horen kwalitatieve ontwikkelingsprogramma’s bij. Geen standaardformules, wel doordachte trajecten met impact.

Wil je de sfeer van het event herbeleven?

Of zoek je een leiderschapstraject dat het en-en-verhaal volledig dekt?

Nog meer impact nodig?

  • Maak nu gebruik van de kmo-portefeuille

    Weinig tijd? Klik door naar: Meerwaarde van een strategisch klankbord Het belang van je eigen verhaal: succesvolle start met kmo-portefeuille Waarvoor de kmo-portefeuille subsidies geeft Toegevoegde waarde van JDI als geregistreerd dienstverlener De kmo-portefeuille: praktisch Meerwaarde van een strategisch klankbord Je ontvangt pas subsidies uit [...]

  • Zoek mensen, geen cv’s

    Wist je dat het sollicitatieprocess nood heeft aan een update? Het sollicitatiegesprek is immers het eerste offline touchpoint die potentiële werknemers hebben met je bedrijf. Wij geven je tips en tricks!

  • De vierdaagse werkweek: revolutie of evolutie?

    Verken de voordelen, maar ook de uitdagingen, van de vierdaagse werkweek voor organisaties die efficiënter en aantrekkelijker willen worden.