In een feedbackcultuur voelen werknemers zich comfortabel om met regelmaat feedback te vragen en te geven. Feedback is namelijk noodzakelijk binnen een organisatie wanneer deze echt wil inzetten op zelfsturende sterke teams. Het is een mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. En de kers op de taart: in sterke teams gaat gezamenlijk duurzaam resultaat voor op persoonlijk belang!
Een feedbackcultuur zorgt voor:
4 stappen tot success


1. Vertrouwen
In goed functionerende teams durven teamleden zich kwetsbaar opstellen en dat kan alleen als er voldoende vertrouwen is. Teamleden weten wat er leeft bij elkaar, vragen makkelijk om hulp, geven elkaar feedback en zijn in staat om zo met, en van, elkaar te leren. Er is geen enkele reden om je groter voor te doen dan je werkelijk bent, want teamleden helpen elkaar om samen zo groots mogelijk te worden.
Kunstmatige harmonie is de belangrijkste bedreiging voor een team. Medewerkers doen dan alsof ze het goed met elkaar kunnen vinden, maar geven elkaar geen feedback, terwijl in de koffiecorner geroddeld wordt over vervelende collega’s. Dat is nefast voor de samenwerking.
Dus: zorg dat alle teamleden hun kwetsbaarheden durven delen met het team. En dat ze elkaar steunen in tijden van nood.
2. Evenwicht brengen
Je eigen mening kunnen, mogen en durven uitspreken, is essentieel als je met je team het allerbeste resultaat wilt bereiken. Maar het kan ook soms ongemakkelijk zijn want ook negatieve feedback is feedback! Als er voldoende vertrouwen heerst kan je een écht gesprek met elkaar voeren over wat er werkelijk aan de hand is en zowel de positieve als de negatieve dingen benoemen. Want iedereen weet dat als alles altijd maar top top top is, er onderling misschien toch een brandje aan het ontstaan is.
Dus: laat ook plaats voor constructieve feedback en help teamleden om deze te ontvangen. You got to take the good with the bad!
3. Feedbackcultuur borgen
Flip the switch: Feedback geven is een dagelijkse routine! Het hoort er gewoon bij. Als feedback alleen gebeurt op vaste tijden, zoals bij een functioneringsgesprek of tijdens een teammeeting, dan zal het nooit echt een vast onderdeel van de dagdagelijkse werking worden. Maak er ook geen complexe materie van, gewoon op wandeling door de gang, aan het einde van een vergadering of aan de koffiecorner. Dan is een kritische kijk ook makkelijker te slikken.
Dus: Wacht niet op speciale gelegenheden en just do it!
4. Geef het goede voorbeeld
Als leidinggevende verwacht iedereen dat jij een vat vol feedback bent. Maar het is niet eenvoudig om dit op een goede manier te doen. Iedere medewerker wil graag terugkoppeling, maar tegelijkertijd krijgt niemand graag kritiek. Door de vier G’s toe te passen kan je makkelijker constructieve feedback geven.