Een van de meest voorkomende onderwerpen bij een HR afdeling is het laten doorgroeien van arbeiders naar een leidinggevende positie. Hoe pak je dat aan? Lees verder en ontdek de 4 stappen van een gerichte en pragmatische aanpak.

Een veelvoorkomend probleem bij arbeiders die doorgroeien naar een leidinggevende positie, is een gebrek aan essentiële vaardigheden om effectief om te gaan met conflicten op de werkvloer, het managen van voormalige collega’s en andere complexe situaties die inherent zijn aan een leidinggevende positie.

Dit tekort aan relevante ervaring of vaardigheden die nodig zijn voor succesvol leiderschap kan leiden tot frustratie en onzekerheid bij deze nieuwe leidinggevenden omdat ze geconfronteerd worden met de kloof tussen hun huidige capaciteiten en de vereisten voor hun nieuwe functie.

Het traject Leidinggeven op de Werkvloer kan een antwoord bieden op deze uitdaging door werknemers te voorzien van de nodige vaardigheden, training en begeleiding om effectieve leidinggevenden te worden. Dit traject kan verschillende aspecten omvatten, zoals:

  • Leiderschapsontwikkeling: Het traject kan trainingen en workshops bieden die gericht zijn op het ontwikkelen van essentiële leiderschapsvaardigheden, zoals communicatie, conflictoplossing, omgaan met diversiteit en het motiveren van anderen. We verduidelijken rollen zodat teamleden duidelijk weten welke verantwoordelijkheden ze hebben en hoe ze bijdragen aan het proces.​
  • Mentorschap en Coaching: Door middel van mentorschap en coaching kunnen werknemers begeleid worden door ervaren leiders binnen de organisatie. Dit biedt hen de mogelijkheid om te leren van de praktijkervaring en expertise van anderen en om persoonlijke groei te bevorderen.
  • Praktijkervaring: Het traject kan ook praktijkgerichte ervaring bieden door werknemers de kans te geven om leiderschapstaken op zich te nemen binnen projecten of teams. Dit stelt hen in staat om hun vaardigheden in de praktijk toe te passen en te versterken.
  • Feedback en Evaluatie: Door regelmatige feedback en evaluatie kunnen werknemers hun voortgang volgen en gebieden voor verbetering identificeren. Dit helpt hen om gericht te blijven op hun ontwikkelingsdoelen en om zich voortdurend te verbeteren als leiders.

Met dit gestructureerd traject voor leidinggeven op de werkvloer, kunnen organisaties werknemers helpen om de kloof te overbruggen tussen hun huidige vaardigheden en de vereisten voor leiderschap, waardoor ze beter voorbereid zijn in hun rol als leidinggevende.

Wil je ontdekken hoe het traject Leidinggeven op de Werkvloer de medewerkers in je bedrijf kan helpen?

Boek dan een klankbordsessie met ons team! Tijdens deze sessie bespreken we samen hoe ons programma aansluit op de behoeften en doelstellingen van jouw organisatie, en welke stappen er nodig zijn om dit traject succesvol te implementeren. Klik hieronder om een klankbordsessie te boeken en zet de eerste stap richting het versterken van het leiderschapspotentieel binnen jouw team.

Nog meer impact nodig?

  • Welke leider wil jij (vandaag) zijn?

    Voor de beste resultaten passen sterke leiders hun leiderschapsstijl aan naargelang de situatie en de medewerker. Iedereen kan dat leren: lees hier hoe.

  • Waarom andere bedrijven wel talent vinden

    Hoe ga jij, in de huidige War for Talent, nog het nodige talent vinden om je organisatie te laten groeien? Om de instroom naar je bedrijf te verhogen is het belangrijk om al je touchpoints met (potentiële) werknemers te evalueren.

  • In 4 stappen naar een positieve feedbackcultuur

    In een feedbackcultuur voelen werknemers zich comfortabel om met regelmaat feedback te vragen en te geven. Feedback is namelijk noodzakelijk binnen een organisatie wanneer deze echt wil inzetten op zelfsturende sterke teams. Het is een mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen. En de kers op de taart: in sterke teams gaat gezamenlijk duurzaam resultaat voor op persoonlijk [...]