Tijdens het jaarlijkse CEOxHR event van JDI gooiden we een stevig discussiebeest op tafel: Bestaat er zoiets als dé ultieme leiderschapsstijl? Een vraag die je even goed kan stellen in een boardroom als aan een kampvuur. En geloof ons, de meningen vlogen even vurig in het rond.
Onder leiding van moderator Lesley Arens (
#ZigZagHR) kruisten drie zwaargewichten de degens: Robin Joncheere (NTT DATA), Véronique Bockstal (The Onwards Collective) en Bart Buyst (La Lorraine Bakery Group). Het werd geen strijd om gelijk te krijgen, maar een zoektocht naar nuance, mét hier en daar een kwinkslag richting patatjes, brandblussers en groene papiertjes.

Context is queen

De hamvraag werd meteen gefileerd door Véronique Bockstal: leiderschap is contextueel. In andere woorden: stop met zoeken naar dat ene gouden stijlboek. Soms moet je de kapitein zijn die overlegt, soms de commandant die roept “Buiten. Nu.”

Ze maakt ook meteen duidelijk dat er twee factoren altijd meespelen: de situatie en je persoonlijkheid. Je kan jezelf wel proberen in een andere stijl te forceren, maar je blijft (hopelijk) altijd een beetje jezelf.

Duidelijkheid: de ondergewaardeerde superpower

Een tweede thema: duidelijkheid. Véronique wijst op de neiging van veel (vaak vrouwelijke) leiders om in wollige vaagheid te blijven hangen. Bang om als te direct over te komen, of erger nog: om de mensen af te schrikken.

Maar volgens haar is dat net wat medewerkers nodig hebben.

Duidelijk zijn betekent niet dat je op tafel moet slaan. Het betekent gewoon dat je verwachtingen helder formuleert. Zeker in tijden van hybride werken en zelfsturende teams is dat belangrijker dan ooit.

Van ego naar eco: leiderschap dat zichzelf overbodig maakt

Bart Buyst bracht dan weer een ander perspectief: echt leiderschap draait om loslaten. Het is pas echt knap als de machine blijft draaien zonder dat jij aan elk knopje moet zitten.

In plaats van te controleren, moet een leider dus vertrouwen geven. Geen micromanager, wel een systeemdenker die ruimte creëert voor autonomie en eigenaarschap. Da’s geen zweverige HR-taal, dat is gewoon slim organiseren!

Authenticiteit vs. karikatuur: weten wanneer je welke “ik” moet zijn

We kunnen er niet omheen: het A-woord kwam ook op tafel. Authenticiteit. Bart waarschuwt dat het ook een valkuil kan zijn. Wie altijd ‘zichzelf’ is in elke situatie, riskeert eerder een karikatuur te worden dan een leider.

Lesley haalt er een scherpe metafoor van Katleen de Stobbeleir bij: leiderschap is als een ladekast vol versies van jezelf. Het komt erop aan te weten welke lade je moet opentrekken bij wie, wanneer en waarom.

Zijn leiders dan geboren of gemaakt?

En dan de klassieker in elk debat over leiderschap: worden leiders geboren, of gemaakt?

Er is talent nodig, ja. Maar context en feedback zijn cruciaal. Robin noemt mensen ‘patatjes’: geen twee zijn dezelfde, en toch proberen bedrijven ze in standaardvormen te persen. En dat werkt dus niet… Al eten we als Belg nog zo graag een frietje!

Fouten maken mag… tenzij je leider bent?

Volgende topic: zijn we niet te hard voor onze leiders? We roepen het allemaal luid van de daken: “Fail fast, fail often!” Maar o wee als een leider struikelt. Dan zijn we plots streng, scherp en ongeduldig.

Véronique en Bart beamen: hoge bomen vangen veel wind. Maar als je dan een hoge boom bent, moet je wel snappen dat je veel wind kan/zal krijgen. Maar bedrijven die fouten niet tolereren, creëren defensieve leiders. Weg innovatie, weg groei, enkel politieke spelletjes en burn-outs.

Visie, communicatie en bewustzijn

Tot slot kwam de groep tot de rol van de leider. Leiderschap vertrekt bij de leider, maar het draait niet om hem of haar. De leider schetst het speelveld, maar moet vooral bewust zijn van zijn impact op anderen.

Communicatie, transparantie en aligned execution zijn de sleutelwoorden. En middle management, volgens Robin, bestaat trouwens niet. Of zou toch niet mogen bestaan! Een organisatie is één geheel, geen verzameling van wij/zij.

Conclusie: de ultieme stijl bestaat niet, maar ultieme skills wel

Dus, terug naar de vraag: Bestaat dé ultieme leiderschapsstijl?

Neen. Maar de ultieme leiders hebben wél gemeenschappelijke kenmerken volgens ons panel: ze kunnen schakelen, communiceren helder, geven vertrouwen, durven falen, blijven zichzelf (zonder te overdrijven), en vooral: ze beseffen dat leiderschap géén one-man show is.

Ze creëren systemen, context en ruimte waarin anderen kunnen bloeien, mét of zonder groen papier 😉.

Wil je de sfeer van het event herbeleven?

Of wil je meer impact maken als leider?

Nog meer impact nodig?

  • Oudere werknemers: waardevolle activa of gouden kooien?

    We zetten de feiten op een rijtje en ontdekken of oudere werknemers echt zo waardevol zijn als we vaak beweren, of dat ze vastzitten in comfortabele maar beperkende gouden kooien.

  • CEOxHR debat: Kan participatief leiderschap de besluitvorming lamleggen?

    Participatief leiderschap klinkt mooi, maar werkt het ook? Tijdens het CEO x HR event gingen experts in debat over de impact op besluitvorming, vertrouwen en conflict. Wanneer leidt het tot draagvlak – en wanneer tot stilstand?

  • De vierdaagse werkweek: revolutie of evolutie?

    Verken de voordelen, maar ook de uitdagingen, van de vierdaagse werkweek voor organisaties die efficiënter en aantrekkelijker willen worden.