Het succes van een bedrijfsevenement hangt niet alleen af van de goede naam van je organisatie en het budget, maar vooral ook van de inhoud. Een goed geplande inhoud kan zorgen voor een blijvende impact, of het nu gaat om het versterken van zakelijke relaties, het motiveren en bedanken van personeel of het inspireren met essentiële kennis. In deze blog bespreken we de drie belangrijkste soorten bedrijfsevents en geven we tips hoe je met de juiste inhoud je vooropgestelde doelen kunt bereiken.

Bedrijfsevenementen: Het creëeren van een live communicatieplatform

Een bedrijfsevenement is niet zomaar een bijeenkomst; het is een kans om je bedrijf in de schijnwerpers te zetten en diepgaande indrukken te creëren die leiden tot verhoogde omzet en rendement. Door een event te organiseren, met bijhorende communicatie, dat gericht is op het verdiepen van de relaties met klanten en partners, creëer je een platform waar live communicatie kan plaatsvinden.

De voordelen

 • Directe engagement en interactie: Live evenementen stellen een bedrijf in staat om direct te communiceren met klanten, partners en werknemers. Deze directe interactie creëert een persoonlijke connectie die moeilijk te repliceren is via digitale kanalen. Tijdens een live evenement kan een bedrijf effectief zijn boodschap overbrengen, direct feedback ontvangen, en sterke relaties opbouwen of verdiepen.
 • Versterken van het merkimago: Bedrijfsevenementen zijn een uitstekende manier om het merk van een bedrijf in de kijker te zetten. Ze geven een bedrijf de kans om zijn identiteit en waarden op een dynamische en interactieve manier te presenteren. Dit niet alleen via woorden, maar ook via de algehele ervaring die het evenement biedt. Van de locatiekeuze en het ontwerp tot de kwaliteit van de sprekers en de inhoud van de programma’s.
 • Netwerkmogelijkheden: Een ander cruciaal aspect van bedrijfsevenementen is het bieden van netwerkmogelijkheden. Deelnemers krijgen de kans om te netwerken met peers, leiders in de industrie en andere belangrijke stakeholders. Deze interacties kunnen leiden tot nieuwe zakelijke kansen, samenwerkingsverbanden en zelfs nieuwe inzichten in markttrends.

De voorbeelden

 • Productlanceringen: Organiseer een evenement waarbij je nieuwe producten presenteert in een ervaringsgerichte setting. Zorg voor interactieve demo’s waarbij klanten het product zelf kunnen ervaren.
 • Klantendagen: Nodig je topklanten uit voor een exclusief evenement. Combineer netwerkmogelijkheden met sprekers die de laatste trends binnen de industrie bespreken.
 • Award Ceremonies: Zet je beste klanten of partners in het zonnetje door ze te erkennen tijdens een glamoureuze avond.

Tip: Zorg ervoor dat elk aspect van het evenement, van de locatie tot de catering, het merkverhaal versterkt dat je wilt uitdragen.

Personeelsevenementen: Focus op HRM-Doelstellingen

Bij personeelsevenementen draait het allemaal om de mensen binnen je organisatie. Deze evenementen zijn cruciaal voor het versterken van het teamgevoel, het vieren van successen, of het ondersteunen van werknemers door moeilijke tijden heen.

De voordelen

 • Bevorderen van teamgeest en samenwerking: Personeelsevenementen zijn effectief in het versterken van banden tussen collega’s. Ze helpen om barrières te doorbreken en bevorderen een gevoel van eenheid en samenwerking binnen teams. Dit is vooral belangrijk in grote organisaties of in bedrijven waar teams op afstand of in verschillende shifts werken.
 • Communicatie van bedrijfswaarden, doelen en nieuwe strategie: Personeelsevenementen bieden een uniek platform om de missie, visie, en waarden van een organisatie te delen met haar werknemers. Dit helpt werknemers om een beter begrip te krijgen van de doelen van de organisatie en hoe hun werk bijdraagt aan het grotere geheel. Zo zijn ze dus ideaal om iedereen achter een gezamenlijk doel te scharen.
 • Erkenning en waardering: Een belangrijk aspect van personeelsevenementen is het erkennen en waarderen van de inspanningen van werknemers. Evenementen zoals award ceremonies of jubileumvieringen benadrukken de prestaties van individuen en teams, wat kan leiden tot verhoogde motivatie en loyaliteit aan het bedrijf.

De voorbeelden

 • Teambuilding activiteiten: Organiseer een outdoor evenement met uitdagingen die samenwerking vereisen. Denk aan een survival dag of een sporttoernooi.
 • Workshops voor persoonlijke ontwikkeling: Bied sessies aan die gericht zijn op vaardigheden zoals leiderschap, communicatie of stressmanagement.
 • Vieren van bedrijfsmijlpalen: Organiseer een feest waarbij successen van het bedrijf en van individuele medewerkers centraal staan.

Tip: Zorg dat het evenement toegankelijk is en dat iedereen zich gewaardeerd voelt. Een positieve ervaring kan de bedrijfscultuur sterk verbeteren.

Kennisoverdracht-evenementen: Effectieve communicatie en engagement

Kennisoverdracht is essentieel in de snel evoluerende zakelijke wereld. Evenementen zoals congressen, seminars en workshops bieden een platform voor deze uitwisseling, waarbij het essentieel is dat de inhoud resonant is met de doelgroep.

De voordelen

 • Netwerken en het bouwen van professionele gemeenschappen: Kennisoverdracht-evenementen bieden uitstekende netwerkmogelijkheden. Deelnemers kunnen relaties opbouwen met collega’s en industriële leiders die waardevol kunnen zijn voor hun huidige en toekomstige carrièreontwikkeling. Door deze gemeenschappen te bouwen en te onderhouden, versterken professionals hun onderlinge verbindingen en het gevoel van een gedeelde missie.
 • Versterken van bedrijfsreputatie en autoriteit: Voor organisaties die deze evenementen hosten of er prominent aan deelnemen, bieden ze een kans om gezien te worden als leiders in hun vakgebied. Het delen van kennis en expertise kan de reputatie van een bedrijf aanzienlijk versterken, waardoor ze aantrekkelijker worden voor potentiële werknemers, partners en klanten.
 • Educatieve marketing: Naast de educatieve waarde kunnen deze evenementen ook dienen als een vorm van inhoudsmarketing. Door waardevolle informatie te delen, creëren bedrijven en sprekers inhoud die verder kan worden gebruikt in blogs, podcasts, video’s en andere media, wat bijdraagt aan langdurige marketinginspanningen.

De voorbeelden

 • Industriecongressen: Nodig sprekers uit die thought leaders zijn in de sector om te spreken over cutting-edge topics. Denk bijvoorbeeld aan Think NXT, de jaarlijkse technologie hoogmis van Proximus waar we bij JDI al meer dan 4 jaar aan meewerken.
 • Interactieve Seminars: Kleine breakout sessies waarbij deelnemers actief discussiëren en leren over specifieke onderwerpen.
 • Online webinars: Deze zijn makkelijk op te zetten en, mits een goede ondersteuning van een audiovisuele partner, makkelijk op te zetten zonder al te veel kopzorgen…en je kan er een immens publiek mee bereiken!

Tip: Zorg voor een duidelijke boodschap die deelnemers kunnen meenemen en delen binnen hun eigen netwerk. Dit verhoogt de waarde van het evenement voor elke deelnemer persoonlijk.

Elk type bedrijfsevenement heeft dus zo zijn eigen doelstellingen en vereist een specifieke aanpak in budget, inhoud en organisatie. Door de inhoud af te stemmen op de doelstellingen van je evenement, zorg je voor een memorabele ervaring die zowel inspirerend als nuttig is.

Twijfel je toch nog welk type event het best bij jouw organisatie en doelstellingen past? Download dan onze gratis gids. Je vindt er alle mogelijkheden met hun budget en enkele handige tips & tricks.

Nog meer impact nodig?

 • Tussen productie en pakjeschaos door: waarmee kampen teamcoaches op de productievloer?

  In de razendsnelle wereld van productie en logistiek staan teamcoaches continu onder druk om hun team tijdig kwaliteit te laten leveren. Welke uitdagingen houden teamcoaches vandaag de dag wakker?

 • 11 trends en uitdagingen die invloed hebben op elke onderneming

  Of we het nu willen of niet, elk bedrijf wordt met trends en uitdagingen geconfronteerd! We zitten echt in een decennium van verandering. Wil je meer dan overleven alleen, houd dan rekening met deze 11 ontwikkelingen.

 • Eerst processen optimaliseren, dan pas digitaliseren!

  Het gebeurt vaker wél dan niet: bedrijven met groeipijnen zoeken oplossingen in digitalisering. Teams kiezen tools en applicaties en na een jaar gebruiken ze ze maar half. Of helemaal niet meer. Want in zo’n digitaal systeem moet je werk steken en data intikken.